14 Maart Debatcafé Thorbecke: Een pittig debat over het Oekraïne-verdrag. Voor of tegen?

Binnenkort mag Nederland weer naar de stembus. Ditmaal voor een raadgevend referendum over de associatieovereenkomst tussen EU en Oekraïne. Er is al veel over gezegd en geschreven, maar de vragen blijven. Is het akkoord echt zo goed voor onze handel? En wordt Oekraïne er stabieler van? Welke rol speelt Rusland? Wat betekent het referendum voor de democratie en heeft het überhaupt zin? En maakt de anti EU-lobby misbruik van het referendum?

Op maandag 14 maart as. zal in het openbaar Debatcafé Thorbecke om 20.00 uur, onder leiding van moderator Alex de Vries, een pittig debat hierover plaatsvinden. Een debat tussen D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven en initiatiefnemer van het referendum, Thierry Baudet.  Beide respectievelijk activistisch voor- en tegenstander. Zij zorgen ongetwijfeld dat u het omvangrijke verdrag niet van kaft tot kaft hoeft te lezen. Locatie: Proeflokaal In den Uiver, Riviervismarkt 13, Haarlem. 

Thierry Baudet (1983) is filosoof, schrijver, journalist en opiniemaker. Hij is oprichter-directeur van de onafhankelijke denktank Forum voor Democratie. Deze denktank is één van de initiatiefnemers van het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.

“Het associatieakkoord (lees het zelf!) is geen handelsverdrag maar een integratieverdrag. Als het immers een handelsverdrag zou zijn ( quod non! ), dan zou het inderdaad, zoals de heren zelf ook schrijven, onder de exclusieve competentie van de EU vallen - en dus helemaal niet hoeven te worden goedgekeurd door de afzonderlijke parlementen. Dan zou er dus ook geen referendum over kunnen worden gehouden en zou u ons niet hebben gehoord.” (Volkskrant 7 januari 2016) 

Kees Verhoeven (1976) is sinds juni 2010 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij heeft de portefeuilles Europese Zaken, Economische Zaken, ICT, Privacy en Media & Auteursrecht.  Hij voert "volle bak campagne" zodat Nederlanders vóór de overeenkomst stemmen. 

 "We proberen de handel met Oekraïne net zo eenvoudig te maken als de handel binnen de EU. We proberen de rechtsstaat te ondersteunen. We helpen bij het bestrijden van corruptie, zodat onze bedrijven daar veilig kunnen investeren. Onze investeringen creëren waarde daar en renderen hier. Zij profiteren van nieuwe banen en échte investeringen en wij van het rendement.” (Volkskrant 30 januari 2016)