Debatcafé Thorbecke op 13 juni: Fout parkeren in Haarlem….? Haarlem, straks duurste parkeerstad van Europa?

De ambitieuze parkeerplannen van coalitie D66, PvdA, GroenLinks en CDA liggen onder vuur. Dagblad Metro meldde zelfs recent dat ‘Haarlem hard op weg is naar het hoogste parkeertarief van Europa’. Extra munitie voor de tegenstanders in de stad, die onder aanvoering van VVD-raadslid Jeroen Boer, de plannen het liefst zo snel mogelijk in de prullenbak zien verdwijnen. Verantwoordelijk wethouder Cora-Yfke Sikkema van GroenLinks daarentegen ziet de voorstellen als een logische en broodnodige regulering van de toenemende en verstikkende parkeerdruk. In totaal liggen er 19 voorstellen. Jeroen Boer en Cora-Yfke Sikkema kruisen op maandag 13 juni over dit heikele onderwerp de degens met elkaar in Debatcafé Thorbecke. Locatie: Proeflokaal In den Uiver, Riviervismarkt 13, Haarlem. Iedereen is welkom. Aanvang: 20.00 uur.


Jeroen Boer zit er geharnast in: “In de nieuwe plannen kan straks zonder instemming van de burgers betaald parkeren in héél Haarlem ingevoerd worden. Het huidige vergunningenstelsel verdwijnt. Parkeerautomaten in elke wijk. Een dure bezoekersregeling. Tariefsverhoging van bedrijfsvergunningen. Veel parkeerplekken voor bewoners verdwijnen en zo kan ik wel doorgaan. De extra opbrengsten van zeker 1,2 miljoen euro steekt de gemeente Haarlem in haar zak. Het is ondemocratisch, onlogisch en ongewenst.” De VVD Haarlem wil daarom een referendum organiseren.

Onder aanvoering van wethouder Sikkema wil het college juist “de lusten en lasten van parkeren in Haarlem nu en in de toekomst zo eerlijk mogelijk verdelen en de ruimte in de hele stad optimaal benutten”. Het college wil onder meer betaald parkeren invoeren in de woongebieden aan de randen van het centrum. Doel is om buitenstaanders die willen parkeren te weren zodat bewoners een parkeerplekje hebben. „Iedereen moet gaan denken: belachelijk, daar ga ik niet staan. We willen dat bezoekers van de binnenstad ook daar gaan parkeren en niet in de woonwijk daarachter. Parkeren in het centrum en in een garage is daarom straks goedkoper.”

Debatcafé Thorbecke is een initiatief van de afdeling VVD Haarlem en bedoeld om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het politiek debat. Uiteraard is iedereen welkom. Het debat staat onder leiding van moderator Alex de Vries.