Column over sport, cultuur en goede voornemens

Een start van een nieuw jaar en goede voornemens lijken hand in hand te gaan. Goede voornemens richten zich bij volwassenen veelal op ‘die paar kilootjes kwijtraken’ of eindelijk beginnen met sporten omdat een gezondere levensstijl gewenst is. En voor de reeds ‘fitte mensen’ kan meer tijd besteden aan cultuur ook een goed voornemen zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer goede voornemens te verzinnen. Zoals eens vaker omkijken naar de ouder wordende buurman of iets vaker van het positieve uitgaan. Maar dat is niet het bruggetje dat ik wil slaan.

Hoewel deze goede voornemens vooral een punt lijken te zijn voor volwassenen, zijn ook voor kinderen een gezonde levensstijl (met sporten) en cultuur (goed voor de ontwikkeling) van groot belang. Sport en cultuur kosten geld. Nu kunnen wij volwassenen grotendeels bepalen waar wij ons geld aan uit willen geven, maar bij kinderen ligt dat natuurlijk anders. Voor kinderen zijn het toch de ouders die bepalen of er geld beschikbaar is voor de deelname aan een sport of voor culturele activiteiten. En dat geld is er helaas niet bij iedereen.

Er zijn, hoe graag ik ook zou willen dat dit anders zou zijn, ook in Nederland kinderen die opgroeien in armoede. Deze kinderen verdienen echter net als ieder ander kind de kans om gewoon mee te doen en zich positief te ontwikkelen. Ik gun het deze kinderen dan ook om 2017 te starten met sporten en deel te kunnen nemen aan culturele activiteiten als muziek en dans.

En nu komt het, eind 2016 sprak ik met Niny van Oerle (overigens ook genomineerde Haarlemmer van het jaar 2016). Niny is bestuurslid van het Jeugdcultuurfonds en Jeugdsportfonds Haarlem. Ik heb Niny na ons gesprek toegezegd om het Jeugdcultuurfonds en Jeugdsportfonds in Haarlem onder de aandacht te brengen, het is immers zonde wanneer kinderen hier geen gebruik van maken omdat de ouders hiervan niet op de hoogte zijn.

Het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds vergoeden de sport of culturele activiteit van kinderen die opgroeien in armoede. Hiermee krijgen alle kinderen tussen de 4 en 18 jaar en woonachting in Haarlem, Zandvoort of Haarlemmerliede de kans om, wanneer er thuis niet genoeg geld is om de kosten te betalen voor sport of cultuur alsnog de kans om mee te doen. In 2016 zijn zo al ongeveer 1200 kinderen bereikt. Maar de stichting wil graag nog meer kinderen bereiken.

Daarom bij deze de oproep

Kent u een kind dat graag wil sporten, dansen of muziekles wil volgen, maar ontbreken de financiële middelen omdat het kind uit een gezin komt met een minimum inkomen (o.a. HaarlemPas houders)? Ga dan naar https://www.jeugdcultuurfonds.nl/fonds/haarlem/ of https://www.jeugdsportfonds.nl/fonds/haarlem/ en maak het ook voor deze kinderen mogelijk om mee te doen. De aanvraag verloopt via een intermediair. Dat kan een leerkracht, huisarts of jeugdhulpverlener zijn. Maar daar leest u meer over op de website.

Hiermee is mijn eerste goede voornemen ingelost. En voor wat betreft mijn verdere goede voornemens? Dat is nog meer genieten van deze prachtige stad. In de gemeenteraad zoveel mogelijk bereiken voor een liberaal Haarlem namens de VVD. Daarbij zoveel mogelijk in gesprek gaan met Haarlemmers zodat iedereen de kans krijgt om mee te doen. Een goede campagne neerzetten in Haarlem voor de Tweede Kamer verkiezingen in maart. Maar ook weer veel mooie nieuwe steden in het buitenland ontdekken met mooie reizen.

En dat sporten en fit worden, tja daar ontkom ik denk ik ook niet meer aan. Maar ik moet eerlijk bekennen dat het inzetten voor de stad Haarlem en de politiek mij toch iets makkelijker afgaat dan het weer aantrekken van die sportschoenen die inmiddels al jaren in de kast stof liggen te vangen…

De beste wensen, en laten we er samen allemaal een goed jaar van maken.

Anne Sterenberg