Dankzij VVD proef om met één pas meerdere ondergrondse containers te openen

Afval storten in een ondergrondse container, met de zak richting de container lopen en vervolgens bij de container aankomen terwijl deze niet open gaat. De containers kunnen kapot zijn of gewoonweg vol. Wat doe je dan met het afval? Mee terug naar huis nemen of naast de container zetten. Beide vind de VVD niet de juiste optie.

De VVD is van mening dat je dan een alternatief moet hebben om alsnog het afval in een container te kunnen storten en in veel gevallen is dat op dit moment niet mogelijk. Vaak is het zo dat er met een afvalpas slechts één afvalcontainer geopend kan worden. Om dat te veranderen kondigden wij in de commissie beheer een motie aan. Een motie waarin wij wethouder Sikkema vragen om het mogelijk te maken om in alle gevallen met één pas ten minste twee containers te kunnen openen zodat afval altijd gestort kan worden.

Tijdens het voorbereiden van de motie over de containers bleek dat wethouder Sikkema het geen goed idee vond om met één pas meerdere containers te kunnen openen. Zij bracht aan dat er een behoorlijk prijskaartje aan zou hangen. Uit de vragen die wij vervolgens gesteld hebben bleek dat er alleen sprake was van indirecte kosten die mogelijk zouden volgen uit een verplaatsing van waar de Haarlemmer zijn afval weggooit. Wij zijn van mening dat een dergelijke verplaatsing niet zal plaats vinden, afval gooi je toch altijd weg in de container waar je het minst voor hoeft te doen, de container het dichts bij uw huis.

Wij zijn dan ook blij dat er op initiatief van de VVD, door deze motie, een proef gestart gaat worden in één van de wijken van Haarlem om met één pas meerdere containers te kunnen openen zodat afval altijd gestort kan worden en niet op straat of in het groen terecht komt.