Waarom de VVD Haarlem tegen de aankoop van Nieuweweg 2 voor een Domus+ is

Een voorziening voor beschermd wonen en een maatschappelijke opvang van personen met een verstandelijke beperking, afwijkende leefstijl en chronische gedragsstoornissen. Uitbehandelde verslaafden aan de rand van een park in een omgeving op nog geen 5 minuten van een school, een sportvereniging en een kinderopvang. Voor de VVD Haarlem allemaal elementen die de aankoop van de locatie onwenselijk maakt.

Dat Haarlem in regionaal verband opereert voor dergelijke voorzieningen, prima. Dat in Haarlem dan ook de opvang voor een Domus+ moet komen, daar zijn wij niet van overtuigd en al helemaal niet op deze plek.

Desondanks lag er nu een kredietaanvraag en een nota voor de aankoop van een locatie met als doel een Domus+. In de commissiebehandeling en in de stukken wordt er lang en breed omheen gedraaid om een gevoel te geven dat het qua veiligheid niet zo’n vaart zal lopen. Op verschillende locaties in het land zijn er negatieve en onveilige ervaringen met een dergelijke voorziening. In Haarlem wil het college een voorziening dicht bij de gebouwde omgeving realiseren.

Het college probeert de aankoop en de functie te scheiden zodat er later over de functie gesproken zal worden, op de vraag wat het college met de boerderij gaat doen als de functie niet doorgaat? Geen idee. Het besluiten tot de aankoop van een boerderij uit een erfenis met agrarische grond wat opeens strategisch vastgoed zou worden daar stemt de VVD niet mee in.

Het is niet zo dat Boer Botter daar de piepers gaat verbouwen of mevrouw Meis er kippen gaat houden. Het is en wordt geen strategisch vastgoed wat de gemeente wel weer even van de hand doet als een Domus+ onmogelijk blijkt. Toevallig is de prijs met bijna 2 ton verhoogd toen de gemeente interesse had getoond in het pand. Dit bedrag wordt er nooit meer voor betaald om nog maar niet te spreken over het onderhoud dat direct en tot een functie moet worden gedaan om schade te herstellen.

De wethouder kan de monumenten in de stad nog geen eens beschermen en het eigen vastgoed op een goed niveau onderhouden, ieder dubbeltje wordt drie keer omgedraaid, de schuld van de stad loopt op en dan toch wil het college een boerderij kopen.

De VVD ging om die redenen niet akkoord met de kredietverlening en niet met de aankoop van Nieuweweg 2.