Autoluwe binnenstad alleen met goed parkeeralternatief

De VVD vindt het belangrijk dat de Haarlemse binnenstad voor iedereen prettig is, zowel om te wonen als om te recreëren en winkelen. Het autoluw maken van de binnenstad vindt de VVD dan ook een goed initiatief om van de binnenstad een prettigere plek voor iedereen te maken. Wel is de VVD van mening dat er voor de 129 parkeerplekken die verdwijnen een goed alternatief moet komen.

In het huidige voorstel is er volgens de VVD onvoldoende gekeken naar het oplossen van het parkeerprobleem wat gecreëerd wordt. Bewoners kunnen hun vergunning behouden en vervolgens buiten het autoluwe gebied gaan staan, waardoor daar vervolgend de parkeerdruk toe zal nemen. Een toename van de parkeerdruk in de wijken om het autoluwe gebied heen vind de VVD een slecht plan omdat we het parkeerprobleem dan gaan verschuiven.

Er dient een behoorlijk alternatief te komen voor binnenstadbewoners die in het autoluwe gebied woonachtig zijn en een parkeervergunning hebben. Het huidige voorstel is dat bewoners ten minste 44.84 per maand per auto gaan betalen om in de parkeergarage te kunnen staan terwijl de huidige parkeervergunning om op straat te parkeren vele malen goedkoper is. De extra opbrengsten voor de parkeervergunningen in de garages lopen op tot circa 50.000 euro per jaar. In ruil daarvoor kan de auto niet meer voor de deur geparkeerd worden. De binnenstadbewoners worden dubbel gepakt met deze maatregel en dat vindt de VVD een slechte zaak.

Daarom stelt de VVD een goed en behoorlijk alternatief voor. Een bewoner van het nieuw te creëren autoluwe gebied moet tegen hetzelfde tarief als op straat de auto kunnen parkeren in een parkeergarage.

Ook willen wij de mogelijkheid creëren om een voorkeur op te geven in welke garage bewoners hun auto kwijt willen. Alleen zo bieden we een goed en betaalbaar alternatief waarmee we als gemeente bewoners niet dubbel straffen voor het bezitten van een auto.

Alleen zo houden we de binnenstad niet alleen leefbaar, maar ook betaalbaar en straffen we het bezit en gebruik van een auto niet af maar juichen we het parkeren in de garages juist toe.