Het Innovatiecafe tijdens de week van de circulaire economie

Begin januari was het de week van de circulaire economie. Dat was misschien aan uw aandacht ontsnapt, maar niet bij de mensen van Sociëteit Vereeniging aan de Zijlweg. Deze actieve vereniging organiseerde daarom het eerste Innovatiecafé. Omdat ik tijdens een eerste brainstormsessie over dit initiatief heb meegedacht was ik uiteraard nieuwsgierig.

In een bomvolle zaal ondervroeg Jaap Sluis van communicatiebureau “De Coalitie” in een vlot tempo ondernemers uit de regio die zich inzetten voor een circulaire economie. Aan het woord kwam onder meer Walter de Wit van de Jan de Wit group. Zij rijden met hun touringcars niet meer op diesel maar op HVO100 dat wordt geproduceerd uit plantaardige oliën en/of vetten.

Hiermee bereiken ze een reductie van 90% op de uitstoot van CO2! Elektrisch rijden is voor hen geen optie, vooral vanwege het beperkte bereik. Voordeel van HVO100 is dat het weinig aanpassingen aan de motor vraagt dus als het ergens niet beschikbaar is kan men gewoon terug vallen op diesel.

Wist u dat de productie van een spijkerbroek 7400 liter water vergt? Ik in elk geval niet. De kledingindustrie schijnt na olie de meest vervuilende industrie te zijn! Omdat nudisme als oplossing kansloos lijkt is het beter om kleding van goede kwaliteit en met een lange levensduur te produceren. Die levensduur kan worden verlengd door kleding waar mensen op uitgekeken zijn door te geven aan een volgende gebruiker. Dat is de gedachte waarmee Lieke Pijpers haar bedrijf “The Next Closet” heeft opgericht. Per maand komen via deze site 10.000 kledingstukken voor een volgende kledingkast beschikbaar! Het gaat om hoogwaardige merkkleding die met zorg is geselecteerd. Het bedrijf groeit hard, als u belangstelling hebt kijk dan eens op de website https://thenextcloset.com. Teleurstelling voor de heren: er wordt alleen dameskleding aangeboden.

Er kwam een vijftal ondernemers aan het woord, “Ambassadeur Duurzaamheid” Frenk van der Linden sprak nog een humoristische column uit en er werd uiteraard afgesloten met een borrel.

Zonder meer een boeiende bijeenkomst die zeker voor herhaling vatbaar is. Het is mooi om te zien dat waar de politiek nog worstelt met de circulaire economie ondernemers gewoon al aan de slag gaan!