VVD zorgt voor goede monitoring van bomen

In de afgelopen commissie beheer was de VVD kritisch over het bomenbeleid van het college. Er ligt een enorme duurzaamheidsambitie, echter wanneer we naar de harde cijfers gaan kijken dan blijkt daar weinig duurzaamheid uit.

In de afgelopen tijd zijn er in Haarlem netto bomen verdwenen, dit zijn er minstens 30 maar mogelijk nog veel meer omdat in de berekening geen rekening gehouden wordt met het kappen van bomen bij bepaalde bouwprojecten. Als VVD hebben we een plantambitie. Wij vinden het belangrijk dat er voldoende bomen in Haarlem bij komen waar daar de ruimte voor is. Groen is goed, zeiden wij al in de commissie. Alleen moet het vervolgens wel zo zijn dat we ook meer groen in Haarlem krijgen in plaats van minder.

Daarbij vroeg de VVD ook om een scherpe kijk op het type bomen dat wordt bijgeplant. Het is voor de VVD van belang dat we onze ecologie zo veel mogelijk de ruimte geven, naast alle stenen die we in onze stad hebben. Zo zorgen we er namelijk voor dat de stad voor nu maar ook in de toekomst goed en leefbaar blijft. Het bijplanten van inheemse soorten vinden we dan ook belangrijk, die verkiezen we boven de exotische bomen. Geen palmboom, maar een eik!

In antwoord op de vragen die de VVD in de commissie beheer stelde zegde de wethouder toe om met een bomenmonitor te komen. Hiermee kunnen we nauwkeurig meten hoeveel bomen er nu daadwerkelijk bijkomen en met die toezegging zijn wij erg blij. Laten we nu eindelijk bomen gaan bijplanten.