Toerisme in Haarlem

De groei van het toerisme in de regio is een lastig fenomeen. Enerzijds plukken de vele ondernemers in de detailhandel en horeca daar de vruchten van, om maar niet te spreken van de culturele instellingen.

Op 13 februari was Joris uitgenodigd om bij De Pletterij in debat te gaan over het toerisme in de stad. Een inleiding vanuit de Raad voor de Leefomgeving een een toerisme deskundige zorgde al snel voor tegengestelde beelden. Enerzijds omarm het en regel de randvoorwaarden, anderzijds beperk het nu het nog kan.

 

De groei van het toerisme in de regio is een lastig fenomeen. Enerzijds plukken de vele ondernemers in de detailhandel en horeca daar de vruchten van, om maar niet te spreken van de culturele instellingen. Anderzijds zien bewoners in de omgeving meer druk op straat en voorzieningen. Sommigen ervaren dit als inbreuk op hun leefomgeving, anderen bieden de toeristen kopjes koffie aan. Feit is dat dit wel in harmonie moet blijven en daar is op vele vlakken juist de gemeente een grote spelleider in. Door te zorgen voor weinig zwerfvuil, een goed onderhouden openbare ruimte, bereikbare/ brede trottoirs, goede bewegwijzering en kritisch zijn in het kader van uitstallingen en ongebreidelde groei.

Een oproep als 'we willen minder toeristen' is leuk voor de b├╝hne, maar uiteindelijk niet relevant. U laat u tenslotte ook niet direct leiden als u een land bezoekt, u kiest ook uw eigen weg. U gaat ook naar dat prachtige authentieke plein met die fantastische kerk voor in ieder geval een foto en een cappuccino. U zoekt ook die kleine monumentale straatjes op om er doorheen te slenteren en de sfeer te proeven. Daarin is niets de mens wereldvreemd.

 

De VVD zet dan ook niet in op minder toeristen, maar juist op een goede stroomlijning en goede randvoorwaarden. Niet alleen vanuit de gemeente maar juist in samenspraak met de bewoners van het gebied, met de ondernemers, met de culturele partners om tot een goed gewogen afweging te komen. De stad leeft niet volledig vanuit zichzelf, daar hebben we al deze partijen voor nodig, ook de  toeristen.