Afval inzamelen blijft lastig

Al maanden lang is de papierafval inzameling een rommeltje.

Al in het begin van dit jaar schreef de Haarlemse VVD dat we met grote regelmaat overvolle papierbakken aantroffen en dat we wilden dat daar iets aan gedaan werd. Afgelopen vrijdagmiddag reed VVD raadslid Boer naar 3 bakken in zijn buurt. Op de hoek van de Lange Herenvest. Overvol. Een paar honderd meter verderop bij de Teylerstraat. Overvol. Nog een paar honderd meter verder, de container bij de Volhardingstraat. Overvol. 3 overvolle bakken op korte afstand van elkaar. Al dagen lang trouwens. Dat is natuurlijk geen incident meer, maar een structureel probleem. Dat om een structurele oplossing vraagt. Een oplossing qua vaker legen, maar ook qua handhaving. VVD Haarlem zal dan ook vragen stellen aan de wethouder aankomende donderdag in de commissie Beheer.

Spaarnelanden

Wij hebben er begrip voor dat Spaarnelanden hard werkt om al ons extra afval te verwerken in deze tijd. Er wordt meer aangeleverd en dat levert problemen op. Maar volgens ons zijn deze problemen niet incidenteel maar structureel. Tuurlijk verergert de crisis de situatie, maar er is volgens ons structureel te weinig capaciteit om de bakken op tijd te leggen. We willen dat ook graag door de wethouder geïnformeerd worden hoe dit zo spoedig mogelijk wordt aangepakt. Verder roepen we burgers op om hun foto’s van overvolle bakken te plaatsen op facebook @vvdhaarlem of op twitter@vvdhaarlem. Wij gaan met deze meldingen dan naar de wethouder en Spaarnelanden.

Handhaven.

Iedereen heeft het in Haarlem vast wel eens meegemaakt. Een overvolle (papier)afvalcontainer. Je kan je afval niet kwijt, met het vervelend gevolg, dat de inwoners van Haarlem dan met hun gescheiden papierafval weer naar huis kunnen of nog vervelender het afval wordt naast de bak geplaatst. Dat is uiteraard ook niet de bedoeling. Als dat gebeurd moet er gehandhaafd worden. Dat geldt trouwens ook voor het bijplaatsen en storten van bedrijfsafval in de containers. Dat is niet de bedoeling. Bedrijven dienen daar een apart contract voor af te sluiten.  Ook daar mag vaker handhaving op worden ingezet wat betreft de VVD Haarlem. Uiteraard begrijpen wij, dat er tijdens de Corona crisis geen vuilniszakken worden opengetrokken. Maar als er meldingen komen, dat er zichtbaar adressen zijn af te lezen, dan vinden wij dat er opgetreden moet worden. Ook daar willen we een toezegging van de wethouder, dat dit soort situaties wel gehandhaafd wordt. Net zoals andere situaties nu ook nog steeds gehandhaafd worden.