Alexander op bezoek bij het innovatiecafé

Alexander bezocht vlak voor de nieuwe lockdown het Innovatiecafe in Sociëteit de Vereeniging.

Jaap Sluis ondervroeg diverse ondernemers over hoe zij zich hebben aangepast aan de Corona crisis.

Allereerst was daar HMK Medical. Dat is opgericht door Paul Buskermolen en de Haarlemse ondernemer Sander Borchart. Diens bedrijf BMS Auto- en Projectstoffering is marktleider in het stofferen van onder meer treinen, bussen, trams en auto’s. Zij vonden het bij het uitbreken van de coronacrisis ergerlijk dat mondkapjes vooral uit Azië kwamen en vaak tegen woekerprijzen werden verkocht. Omdat BMS gespecialiseerd is in technieken en materialen die bij de productie van mondkapjes vereist zijn zoals computer gestuurd snijden, borduren en naaien durfde Borchart het aan om in samenwerking met een aantal externe deskundigen HMK Medical te beginnen. Die afkorting staat voor Hollandse Mondkapjes. Ze zijn te herkennen aan de oranje oorlussen.

HMK Medical levert inmiddels aan afnemers uit binnen- en buitenland. In de afgelopen periode heeft HMK Medical circa 30 nieuw aangetrokken werknemers opgeleid en kwamen de computergestuurde machines optimaal in bedrijf. Medio oktober werden wekelijks 700.000 mondkapjes geproduceerd. Een uitbouw naar maximaal 1,5 miljoen per week is mogelijk.

En ook particulieren kunnen nu bestellen, ga daarvoor naar https://www.hollandsemondkapjes.nl/

 

Een andere ondernemer die zich niet neerlegde bij de Corona crisis is Toby Timmers.

Hij nam sportschool Delphis over maar moest kort daarna constateren dat die in de 1,5 metersamenleving niet meer rendabel was. Hij sloot daarom de deuren van het familiebedrijf, maar ging niet bij de pakken neerzitten.

Reeds enkele maanden later opende hij de eerste corona-proof sportschool van het land: ’t Klaslokaal.

Het bedrijf is opgebouwd vanuit veiligheid en gemaakt voor de 1,5-metermaatschappij. ’t Klaslokaal heeft een state of the art ventilatiesysteem en als eerste sportschool in Nederland UV-C-verlichting die optimaal bescherming biedt tegen virussen en bacteriën. Deze vorm van verlichting is onlangs ook geplaatst in de kleedkamers van voetbalclub PSV. Dit nieuwe bedrijfsmodel van Timmer is wel rendabel. Hij biedt alleen 1-op-1-trainingen en groepslessen.

Ook de inrichting van de sportschool is anders: geen kleedkamers, geen sauna, geen douches en geen koffiebar.

Dat Timmers een echte ondernemer is bleek wel tijdens het interview toen hij zei: “Graag zou ik deze formule uitrollen over het hele land”.

Kijk voor meer informatie op https://tklaslokaal.nl/