RES 1.0 aangepast door

In de commissie beheer werd afgelopen maand de Regionale Energie Strategie (RES afgekort) besproken. Deze RES geeft de kaders en zoekgebieden aan voor Noord Holland Zuid om de energie transitie mee in te zetten.

Een aantal van de onderwerpen die hierin naar voren kwamen waren de windmolens op Schoteroog en zon op water. Binnen de energietransitie is nog veel te doen alvorens we moeten gaan denken aan superwindmolens op land en aan het volleggen van de schaarse recreatieruimte op het water in Haarlem. Denk hierbij aan zonnepanelen op daken, bijvoorbeeld van industriegebouwen, loodsen en op daken van woningcorporaties.  

De VVD wil dan ook graag eerst inzetten op bewezen werkende middelen die tevens direct rendement opleveren. Dat hebben we ook laten vastleggen in de zienswijze van de gemeente Haarlem op de concept RES en deze zienswijze is meegenomen in de RES 1.0. Bewezen maatregelen nemen die ook nog eens behapbaar zijn voor bewoners. Deze zienswijze werd in de commissievergadering door de VVD en door de wethouder staande gehouden. Even als de noodzaak voor draagvlak bij de uit te voeren projecten.

Met de zienswijze, met het schrappen van de zonnepanelen op water op de Molenplas, zijn de zoekgebieden vastgesteld. Nu wordt er gekeken naar de gebieden die zijn vastgesteld en wat er binnen die gebieden mogelijk is. Deze komt in de RES 2.0 terug naar de raad. Losse projecten worden aan de commissie voorgelegd zodat er altijd goed naar de businesscase gekeken kan worden om zo het risico voor de gemeente te beperken.