Nascheiding is de toekomst voor afvalverwerking

Nascheiding is de toekomst in Haarlem.

Er zijn grofweg twee soorten afvalscheiding, voorscheiding, ook wel bronscheiding genoemd, en nascheiding. Binnen het programma Strategisch Plan Afvalscheiding zette Haarlem in op bronscheiding. Met succes, aldus sommige. De stad werd volgeplaatst met afvalstraten, bovengrond en ondergronds kwamen vele afvalstraten en de stad raakte bezaaid met afvalbakken. Dat kan ook anders.

De VVD pleit daarom voor nascheiding. Steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn ook al om naar een systeem waar volledig op nascheiding wordt ingezet en terecht. De hoeveelheid afval is onverminderd groot terwijl de ruimte die men heeft om afval effectief te scheiden zeer beperkt is. De keuze, wil je een stoel in de kamer of een rits met afvalbakken is soms een keuze die bewoners van onze stad moeten maken wegens de beperkte ruimte in huis.

Daarnaast is nascheiding een bewezen effectief en efficiënte manier van afval scheiden. In Haarlem blijft het resultaat van nascheiding achter. Waarom? Omdat Haarlem gebruik maakt van zowel bronscheiding als nascheiding. Het restafval waar u al menig product uit gescheiden heeft gaat alsnog door de nascheidingsinstallatie en haalt nog een deel van het afval uit de stroom met restafval zodat er nóg meer grondstoffen gewonnen kunnen worden uit het afvalproces.

Deze methode is echter niet efficiënt. Beide systemen in stand houden is duur, en de VVD kiest dan ook niet voor het voorstel vanuit het college om SPA 2.0 in te gaan, waar we bewoners de les gaan lezen over afval scheiden, bewoners gaan dwingen om lessen te volgen in afval scheiden en handhavers door het afval laten spitten om een fout te kunnen vinden en deze vervolgens te herleiden tot bewoners. Het is zelfs al zo ver gekomen dat er een voorstel gedaan werd om bewoners te gaan bespieden middels camera’s in en buiten bakken om te controleren of u wel correct uw afval scheidt.

In een systeem waar Haarlem volledig inzet op nascheiding zijn er minder afvalbakken nodig, dus ook minder ruimte waardoor er meer ruimte komt voor groen, voor leven, voor parkeren. Nascheiding zorgt voor gemak en zorgt ervoor dat de overheid zich aan de taak houd en servicegericht is richting bewoners. Nascheiding is de toekomst en als het aan de VVD ligt zetten we in op een systeem waar nascheiding leidend is.