Geen tariefdifferentiatie? Tuurlijk wel!

Haarlem kent op dit moment twee tarieven voor de afvalstoffenheffing. Eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens. De VVD vindt dat niet rechtvaardig en heeft bij de behandeling van de kadernota duidelijk gemaakt dat dit moet veranderen. De verdeling van de kosten moet eerlijker. Toch stemde de VVD tegen het differentiatievoorstel van het college van burgemeester en wethouders.

Waarom? Omdat het voorstel niet klopt. Ten eerste gaat het college ervan uit dat de vaste kosten voor de afvalverwijdering (zoals de containers) 52% van de totale kosten uitmaken en de variabele kosten 48%. Ten tweede verdeelt het college vervolgens die 52% over de huishoudens en die 48% over de Haarlemmers en ten derde kent Haarlem een kwijtscheldingsregeling voor minima die ertoe leidt dat de kosten voor hun afval betaald worden door degenen die boven die inkomensgrens zitten. Dit gaat ongemerkt om bijna 1,5 miljoen euro per jaar. 

De VVD twijfelt niet alleen aan die 52/48 verdeling, maar bestrijdt ook dat een huishouden van 4 personen 4x zoveel afval produceert als een huishouden van 1 persoon. Tot slot is de VVD tegen inkomenspolitiek via de gemeentelijke belastingen en heffingen. Als het college vindt dat bepaalde groepen moeten worden kwijtgescholden, zijn daar vanuit het armoedebeleid andere potjes voor. 

Kortom, het is niet logisch om de lasten voor meerpersoonshuishoudens zo te laten stijgen dat we nog hoger in de lijstjes van duurste gemeenten komen te staan. Integendeel. Daar moeten we gewoon vanaf.