Bomenverordening vastgesteld

Afgelopen raad is de bomenverordening vastgesteld. Een verordening met een enorme dosis overheidsbemoeienis en torenhoge boetes.

Afgelopen raadsvergadering stelde de raad de bomenverordening vast. Over de bomenverordening is veel te doen geweest en er zijn vele gesprekken in de commissie beheer aan vooraf gegaan alvorens de verordening uiteindelijk in de raad kwam. Voor de VVD is het belangrijk dat onze stad goed verzorgd is en dat de publieke bomen in Haarlem op een gepaste wijze beschermd worden.

Echter ging deze bomenverordening verder dan de publieke bomen en kwam deze ook aan uw achtertuin. Alle bomen in tuinen van percelen vanaf 100 m2 worden onder deze bomenverordening geschaard. Effectief betekend dat dat u niets meer te zeggen heeft over wat er in uw eigen achtertuin gebeurt maar dat de gemeente dit voor u gaat bepalen.

Een overheid die op een dergelijke wijze invloed uitoefent op beslissingen die bewoners zelf prima kunnen maken gaat voor de VVD vele bruggen te ver. Daarnaast staan er ook hoge boetes op het kappen van een boom wanneer herplanting geen mogelijkheid is. Iedere Haarlemmer die vervolgens een boom wil kappen omdat deze bijvoorbeeld het zonlicht uit het huis weg houd dient een herplantboete te betalen van 4.600,- euro, een belachelijk bedrag voor het niet kunnen herplanten van een boom. En dat komt dan ook nog eens op de kosten voor een vergunning van 135,- euro.

De VVD heeft geprobeerd om middels amendementen de bomenverordening te verbeteren en ervoor geprobeerd te zorgen dat de overheid zich niet gaat bemoeien met wat er in uw achtertuin gebeurt. Helaas was er een meerderheid van de raad die graag bij u achter de voordeur komt kijken wat u aan het doen bent. De VVD acht u zelf meer dan geschikt om de bomen in uw tuin te waarderen op de waarde die zij hebben voor de stad. Daar hebben we geen gemeente voor nodig.

Tijdens de bespreking van de bomenverordening in de raad zijn er ook amendementen aangenomen die nog meer bomen onder de bomenverordening lieten vallen, ook in de kleinste tuinen van Haarlemmers.

De hoge mate van overheidsbemoeienis en de torenhoge boetes wanneer u een boom niet kunt herplanten zijn naar mening van de fractie onredelijk en daarom heeft de VVD tegen de bomenverordening gestemd. Wanneer de bomenverordening zich volledig had gefocust op de publieke bomen en de bescherming daarvan had de verordening zonder meer op instemming kunnen rekenen.