Een draagvlakonderzoek moet feitelijk zijn en niet sturend

Als wijk in Haarlem ga je zelf met je buren over óf er in jouw wijk betaald parkeren ingevoerd moet worden. Echter gaat dat momenteel niet helemaal eerlijk. De flyers vanuit de gemeente lijken momenteel sturend en geven niet op een nette manier weer wat de gevolgen van betaald parkeren invoeren kunnen zijn.

Bij betaald parkeren gaat u betalen, en flink ook. Kosten voor een vergunning, kosten voor uw bezoek, en waarom? In gebieden waar betaald parkeren is ingevoerd wordt het niet drukker. Maar toch blijven we in Haarlem gebieden betaald parkeren maken omdat er uit draagvlakonderzoek soms blijkt dat er maar een zéér nipte meerderheid voor het invoeren van betaald parkeren is. 

Recent kwam in beeld dat de gemeente al niet goed had gecommuniceerd in de informatievoorziening bij bewoners van Entree Oost. Maar hoe zit het met die informatievoorziening? Die lijkt sturend. Teksten in de flyer van de gemeente bevatten momenteel sturende teksten waardoor het kan gaan lijken dat alle problemen van een wijk opgelost zijn als er betaald parkeren wordt ingevoerd, iets wat feitelijk niet klopt. 

Daarom heeft de VVD een motie ingediend in de raad die oproept om het slechts nog bij feiten te houden in de flyers uitgegeven door de gemeente. Zo zorg je voor een evenwichtige afweging zonder vanuit de gemeente te sturen. De motie werd aangenomen met 19 stemmen voor en 18 stemmen tegen. Een mooie overwinning voor de eerlijke politiek waarin het informeren en raadplegen van bewoners vooraan staat.