De ontwikkeling van flitsbezorgdiensten in Haarlem

Eerlijk gezegd, toen ik voor het eerst las over het starten van een flitsbezorgdienst dacht ik dat het een overbodig concept was. De flitsbezorger leek mij een oplossing voor een niet bestaand probleem, decadentie op een elektrische fiets.
Maar tot mijn verbazing zag ik ze al snel voorbij fietsen en ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Zelfs Albert Heijn kondigde onlangs aan mee te gaan flitsen.
Hoewel ze volgens experts verliesgevend zijn, lijkt er zeker behoefte te zijn aan deze bedrijfstak. En dus moeten we ze wel een kans geven zoals we dat met elke bedrijfstak doen. Daarbij moeten ze uiteraard wel net als al die andere bedrijfstakken voldoen aan het bestemmingsplan en, belangrijk, geen overlast of verkeershinder veroorzaken. Vooral de dichtgeplakte winkels, de zogenaamde “dark stores” en de vele wachtende fietsen roepen vraagtekens op.


De VVD wil dat Haarlem naast Horeca walhalla ook weer de beste winkelstad van Nederland wordt. En dan helpt het niet als er tussen een aantal winkels een dichtgeplakt pand zit waar fietskoeriers af en aan flitsen. Maar ja, er zijn ook yoga studio’s met dichtgeplakte ramen, daar hoor je niemand over.
In het stuk van het college werd gesteld dat “consumenten de flitsbezorgers inschakelen om snel (ongezonde) producten te laten bezorgen wanneer zij daar zin in hebben”. Dat ongezonde, hoewel tussen haakjes, is wel een subjectieve toevoeging. Ze bezorgen immers ook gezonde producten, iets wat niet van elke maaltijdbezorger kan worden gezegd!

Er kwam een suggestie om de flitskoeriers van rugnummers te voorzien zodat het makkelijk is een klacht in te dienen. Maar dat zou dan ook moeten gelden voor alle andere koeriers. Persoonlijk heb ik alleen last van die ene maaltijdbezorger op dat heel lawaaiige brommertje, niet van flitsers op een fiets. 

Getir, de eerste snelle bezorgdienst in Europa, stuurde voor de vergadering een “positionpaper” en als ze doen wat daarin staat komt het wel goed. 

Voor nu gaat de wethouder in gesprek met de diverse partijen en daarna wordt de raad op de hoogte gesteld van de uitkomst. Dus zal er in de toekomst zeker weer over dit onderwerp worden gesproken.
Heeft u een mening over of ervaringen met flitsbezorgers? Laat het me weten!

mail naar abruch.vvd@haarlem.nl