Werkbezoek bij de NS

Onlangs mocht ik met VVD Tweede Kamerlid Erik Haverkort op werkbezoek bij NS Treinmodernisering hier in Haarlem, een mooie gelegenheid om te zien hoe de NS te werk gaat.

In Haarlem worden oude treinen gemoderniseerd waarbij ca. 85% van de oude materialen wordt gereviseerd en daarna geplaatst in een gemoderniseerde trein.

De materialen die niet worden hergebruikt krijgen een andere bestemming, bij voorkeur binnen de NS zelf. Zo wordt overgebleven materiaal gerecycled en gebruikt voor bijvoorbeeld dwarsliggers onder het spoor.

Op station Utrecht Centraal staan bijvoorbeeld plantenbakken gemaakt van oude treinprullenbakken, op NS kantoren staan bureaus gemaakt van treinplafondplaten en treinramen komen terug in gebouwen, zoals een fietsenstalling in Eindhoven en een treinwerkplaats in Leidschendam.

Uiteindelijk belandt slechts 1 procent van de materialen van de oude dubbeldekkers op de afvalberg, een indrukwekkend resultaat!

We spraken onder meer over de doelstelling van de NS om in 2030 volledig circulair in te kopen en geen afval meer op kantoren en werkplaatsen te hebben. Nooit bij nagedacht maar niet elke gemeente en dus ook niet elk station werkt hetzelfde: soms is er afvalscheiding vooraf en soms is er nascheiding. Hoe lever je het afval uit de treinen dan steeds correct aan?

Al met al een zeer interessant werkbezoek. Goed om een dergelijk bedrijf  in Haarlem te hebben!