Malle Babbe uit de anonimiteit

In de Barteljorisstraat staat een beeldje dat Malle Babbe voorstelt.

Malle Babbe is de Haarlemse Barbara Claes, een vrouw met een verstandelijk beperking, die in 1646 in het werkhuis werd geplaatst waar ook de zoon van Frans Hals was opgenomen. Waarschijnlijk is dat de reden dat de beroemde Haarlemse Schilder besloot een schilderij van haar te maken.

Over de identiteit bestaan misverstanden omdat Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot zich voor hun hitsingle, beroemd geworden door Rob de Nijs, door een ander schilderij van Hals hadden laten inspireren, namelijk "Het Zigeunermeisje" uit het Louvre.

Het hele verhaal vindt u onder meer op de website van Oneindig Noord-Holland.

Maar bij het beeldje zelf is geen enkele uitleg te vinden. Reden genoeg om namens de VVD Haarlem in een motie te vragen dit alsnog te doen eventueel via een QR-code.

De wethouder vond dat een goed idee en zegde toe dit te gaan verzorgen. Die toezegging was zo duidelijk dat de motie niet meer in stemming hoefde te worden gebracht. En de wethouder nodigde me vast uit om als indiener van de motie bij de onthulling aanwezig te zijn. Als het zo ver is zal ik zeker van die uitnodiging gebruik maken!