Het beeldje heeft een naam!

Al jarenlang staat het beeldje van Malle Babbe in de stad, maar zonder tekst of uitleg erbij.

Een tijdje geleden liepen mijn echtgenote en ik mee met een stadswandeling van de Historische Vereniging Haerlem. Zo kwamen we in de Barteljorisstraat langs een beeldje dat daar anoniem stond te zijn. De gids vertelde dat het om Malle Babbe ging, dat het beeld van Kees Verkade was, toch niet de minste beeldhouwer, en dat er veel misverstanden rondom de persoon Malle Babbe leefden. Iedereen vond het raar dat er geen enkele toelichting bij dat beeldje stond. Reden genoeg om in actie te komen.
En dus heb ik bij de behandeling van de kadernota een motie ingediend om dit beeldje uit de anonimiteit te halen. Wethouder van Loenen was het hier direct mee eens en zo gebeurde het dat we op maandag 18 september samen de tegel onthulden. De naam van het beeldje en de kunstenaar staan vermeld en via een QR code kan het hele verhaal worden opgehaald. Inmiddels heeft ook het Haarlems Dagblad uitgebreid aandacht besteed aan de achtergrond van het kunstwerk en zo krijgt Malle Babbe alsnog de aandacht die ze verdient.

Toch nog wel een kanttekening, want de omschrijving is niet compleet. Beter is de uitleg op de website van de gemeente. Daarin wordt ook uitgelegd dat de bekende meezinger van Rob de Nijs op het verkeerde schilderij is gebaseerd: Het Zigeunermeisje. Ik ga er mee aan de slag.