Dag van de ondernemer

17 november was het weer de “Dag van de Ondernemer”. Traditiegetrouw deelt de VVD Haarlem dan een taart uit aan een Haarlemse ondernemer. Dit jaar bezochten Nienke Klazinga, Alexander Bruch en Tweede Kamerlid Pim van Strien daarom Jeroen Ketting.

Jeroen woonde en werkte als ondernemer sinds 1994 in Rusland. Toen de oorlog met Oekraïne uitbrak restte niets anders dan het sluiten van zijn bedrijven.
Hij ging niet bij de pakken neerzitten maar besloot samen met echtgenote Svetlana hun vaardigheden, netwerk en kennis van het gebied in te zetten om hulp te bieden aan de meest behoeftigen in de getroffen en moeilijk bereikbare gebieden in Oekraïne. Daartoe richtte hij LifeLine Ukraine op.
Doel is het bieden van dagelijkse hulp door het leveren van medicijnen, voedsel en hygiëneproducten, maar ook het leveren van zaken als matrassen, watercontainers, medische apparatuur of verwarmingsapparatuur.
Belangrijk is dat wordt gekeken naar de werkelijke vraag vanuit Oekraïne. Als duidelijk is welke goederen waar nodig zijn wordt in Nederland gezocht naar sponsors.
Eventueel worden zendingen gecombineerd tot een vrachtwagen vol is en dan wordt het transport in gang gezet.
Toen massale aanvallen op de Oekraïense energievoorziening in het hele land zorgden voor stroomuitval werd besloten om generatoren te leveren. Op dit moment heeft Lifeline Oekraïne al meer dan 70 generatoren van verschillende soorten en maten geleverd aan Oekraïne.
Naarmate het weer kouder werd, kregen veel huishoudens te maken met problemen op het gebied van verwarming en koken. Lifeline Ukraine lanceerde een inzamelingsactie om de problemen voor de Oekraïners op te lossen door middel van houtkachels. In totaal werden meer dan 1000 houtkachels besteld en geproduceerd door drie verschillende fabrikanten in Oekraïne. Zo werd ook de lokale economie ondersteund. Met behulp van deze kachels konden Oekraïners hun huishoudens verwarmen en eten koken, zelfs tijdens stroomuitval.
Jeroen en Svetlana zetten hun ervaring als ondernemer belangeloos in voor deze goede zaak en dat vonden wij wel een taartje waard!