VVD Haarlem pleit voor structurele banen en waakt voor armoedeval

De VVD ziet graag dat mensen aan het werk gaan. Werk is immers belangrijk voor je ontwikkeling, eigenbeeld, zelfredzaamheid en sociale vaardigheden. Om deze reden voerde Jesse van der Vliet afgelopen donderdag, voor het eerst, het woord in de Commissie Samenleving over dit onderwerp: werken.

Het specifieke onderwerp dat op tafel lag betrof de zogenaamde ‘social impact bonds’. Met een social impact bond pakken publieke en private partijen in gelijkwaardig partnerschap een maatschappelijk probleem aan.

Omdat een social impact bond een nuttig instrument kan zijn, bezochten Robert-Jan Baars en Jesse van der Vliet het bedrijf Global Asset Services (G.A.S.) om te bezien of ook de benodigde resultaten worden behaald, want G.A.S. maakt sinds dit jaar gebruik van de social impact bonds. G.A.S. is een onderneming die verouderde digitale apparatuur en elektronisch afval verwerkt door het te recyclen of op te knappen. G.A.S. maakt daarbij maatschappelijke impact door kansen te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De VVD steunt initiatieven die niet alleen werkgelegenheid bevorderen, maar ook bijdragen aan zelfredzaamheid en sociale cohesie op de lange termijn. Om deze reden stelde de VVD kritische vragen aan de wethouder. Het is immers van belang dat er niet enkel kortstondige banen worden gecreëerd die mogelijk de concurrentie kunnen vervalsen. Hierbij ontving de VVD veel steun van andere partijen.

Een ander belangrijk aspect dat naar voren kwam is de armoedeval waar individuen mee te maken kunnen krijgen wanneer zij een contract aangeboden krijgen. De VVD maakt zich hier zorgen over en heeft de wethouder opgeroepen om daarmee aan de slag te gaan. De wethouder heeft hierop aangegeven dit opnieuw in Den Haag te willen bespreken.