Haarlem laat van zich horen: parkeerplannen moeten van tafel

Op 6 maart was het zover dat heel Haarlem naar de stembus kon. Iedere Haarlemmer van 16 jaar en ouder mocht zijn mening geven over de plannen van de coalitie van PvdA, GroenLinks, D66, CDA en Actiepartij. De uitbreiding van het betaald parkeren, inclusief alle toegevoegde maatregelen, was het onderwerp van het referendum. En de Haarlemmer gaf een duidelijk signaal: deze plannen moeten direct van tafel.

Dat bleek wel uit de voorlopige uitslag van het referendum. Een grote hoeveelheid Haarlemmers sprak zich uit over de plannen van het college om in 11 wijken betaald parkeren in te voeren en hier de auto flink te gaan belasten. Ook aanvullende maatregelen die voorgesteld werden zouden MKB'ers en gezinnen met oudere kinderen hard raken. De plannen spraken over groene vooruitzichten, maar voor vele Haarlemmers was het een brug te ver.

De voorlopige uitslag laat zien dat een overweldigende hoeveelheid van de uitgebrachte stemmen tegen de nota uitbreiding parkeren is. En dat kwam voor de VVD niet als een verrassing. Zo kwam dat ook naar voren in het draagvlakonderzoek wat de VVD hield in de wijken die geraakt zouden worden door deze plannen.

Dat de Haarlemmer zich genoodzaakt voelde om een referendum aan te vragen en dat de opkomst dermate hoog is geweest dat het referendum ook geldig is, laat zien hoe erg deze plannen en de oprechte angst voor de plannen leefde. Maar ook de boosheid van Haarlemmers die zich niet gehoord voelden. Eerst door een college dat de draagvlakonderzoeken afschafte in wijken, een afspraak gemaakt in 2018, maar daarna ook in de inspraak op de nota over het parkeren. Ondanks de enorme hoeveelheid reacties, bewoog de coalitie niet.

Met deze uitslag kan er maar een ding gebeuren, en dat is dat de plannen over gereguleerd parkeren van tafel verdwijnen. De Haarlemmer heeft duidelijk van zich laten horen en geeft aan: dit absoluut niet. De VVD vindt dat we daarnaar moeten luisteren. Dit was een groot draagvlakonderzoek en daarin blijkt wel dat de Haarlemmer deze parkeerplannen niet wil.

Het is en blijft dan ook onze inzet in de gemeenteraad om de parkeerplannen in te trekken, de draagvlakonderzoeken terug in te voeren, de gemaakte afspraken en beloften uit 2018 na te komen en samen met alle inwoners die geven om de stad, Haarlem ook in de toekomst mooi, veilig en betaalbaar te houden.