350 betaalbare woningen op het Delftplein

Bij het plan voor de bouw van 350 woningen aan het Delftplein is tijdens de raadsvergadering van 18 juli een flinke stap gezet.

Haarlem wil op deze plek verdeeld over 8 gebouwen 350 woningen bouwen waarvan 60% sociale huurwoningen. De overige 40% worden woningen in het middensegment.

De tijdelijke woningen van Elan Wonen die sinds 2016 op dit terrein staan worden gesloopt.
Omdat dit terrein gedeeltelijk op grondgebied van de gemeente Velsen ligt is besloten tot een grenscorrectie. Het is immers veel praktischer als alle woningen worden gebouwd in dezelfde gemeente.
Nadat het eerste plan aan de omwonenden was voorgelegd kwam vooral veel kritiek op de hoogte van twee gebouwen van 10 verdiepingen.
Om tegemoet te komen aan deze bezwaren is het ontwerp gewijzigd en het gaat nu niet verder dan 8 verdiepingen. Dit plan werd op 4 juli door de gemeenteraad van Velsen goedgekeurd.

We waren dan ook onaangenaam verrast toen bij de vergadering in Haarlem een motie werd aangekondigd om toch die 10 verdiepingen te bouwen.

Daarmee zouden bezwaren van omwonenden worden genegeerd en moesten afspraken met Velsen worden opengebroken. De VVD vond dit niet echt getuigen van een betrouwbare overheid en het zou zeker leiden tot vertraging van het proces.

Alexander heeft zich namens de VVD Haarlem in het debat dan ook krachtig afgezet tegen deze motie en gelukkig lukte het voldoende steun te krijgen om het plan ongewijzigd vast te stellen. Met 24 tegen 12 stemmen werd de motie verworpen.
Nu kan men verder met het realiseren van dit plan dat 350 betaalbare woningen op moet leveren. Het was even schrikken maar we zijn blij met het uiteindelijke resultaat.