Update Anton Pieckhofje

Al jaren houdt de gang van zaken in het Anton Pieckhofje in Schalkwijk ons bezig. In 2022 is de benedenverdieping van het gebouw in gebruik genomen als doorstroomvoorziening voor dak- en thuislozen. De omwonenden en bovenbewoners zijn niet betrokken in deze beslissing en waren daar ook niet blij mee.


Door een motie van de VVD zijn er in het pand allerlei maatregelen getroffen om de leefbaarheid voor omwonenden te waarborgen. Helaas bleef er overlast. Dit heeft ertoe geleid dat de gemeente en de woningbouwcorporatie met de bovenbewoners tot een akkoord zijn gekomen op grond waarvan zij in de komende maanden kunnen verhuizen. 

De vraag ontstond vervolgens op welke manier de bovenverdieping na hun vertrek gebruikt zou worden. Met de omwonenden vindt de VVD het onwenselijk dat ook die verdieping zal worden ingezet als doorstroomvoorziening. De druk op de buurt wordt daarmee simpelweg te groot. 

De VVD heeft daarom aan de wethouder gevraagd om de gemeenteraad in eventuele besluitvorming te betrekken wanneer het initiatief mocht ontstaan om die verdieping te onttrekken aan het reguliere woonaanbod voor sociale woningbouw. Met andere woorden, wanneer die verdieping ook ingezet zou worden voor bepaalde doelgroepen. De wethouder begreep ons verzoek en heeft deze toezegging gedaan. Vooralsnog is het plan om de bovenwoningen via leegstandsverhuur te verhuren om daarna deze weer toe te voegen aan het reguliere woonaanbod. Is de corporatie voornemens om toch bepaalde doelgroepen in de woningen te huisvesten, dan zal dat niet gebeuren zonder dat de gemeenteraad, met de VVD, daarover een zegje kunnen doen. 

We blijven een vinger aan de pols houden en laten weten als er nieuws is.