VVD Haarlem roept op tot actie tegen gedwongen huwelijken en achterlating

Op donderdag 17 oktober vergaderde de commissie Samenleving over het voorkomen van achterlating en gedwongen huwelijken. Raadscommissielid Jesse van der Vliet voerde het woord namens de VVD. Hij riep op om deze problematiek actief aan te pakken.

 

Tijdens de vergadering sprak mevrouw Musa, vertegenwoordiger van Femmes for Freedom, in. Deze landelijke organisatie zet zich in voor meisjes en vrouwen met een bi-culturele achtergrond en voert strijd tegen achterlating en huwelijksdwang. Mevrouw Musa deelde concrete voorbeelden met de raadsleden en het college over hoe de gemeente effectief kan bijdragen aan het tegengaan van deze problematiek.

 

Van der Vliet pleitte voor een actieve aanpak door middel van voorlichting en preventieprogramma’s. Volgens hem is het essentieel om bewustwording te creëren, zodat hulporganisaties problemen vroeg kunnen signaleren en verdere escalatie kan worden voorkomen. De burgemeester heeft toegezegd in gesprek te gaan met hulporganisaties om hieraan vervolg te geven.