13 april Debatcafé Thorbecke: Outletcenter Halfweg: kans of bedreiging?

Het grootste outletcenter van de Randstad opent in 2017 haar deuren in Halfweg, op het terrein van Sugar City. Veel retailondernemers in en om Haarlem bezien deze ontwikkeling met argusogen en maken zich grote zorgen. Aan de andere kant is er het tegengeluid dat de outlet goed is voor de concurrentie en dus de consument. Het schept verder 600 nieuwe banen. Haarlem zal juist profiteren van de vele extra dagjestoeristen die Halfweg straks, mede via het NS-station, aandoen.

Hoe dan ook, het roept de vraag op hoe de toekomst van Haarlemse binnenstad er straks uitziet. Maandagavond 13 april om 20.00 uur debatteren hierover verantwoordelijk wethouder Raymond van Haeften (voorstander) uit Haarlemmerliede en Jan Meerman (tegenstander), de voorzitter van Inretail in debatcafé Thorbecke.

Het plan voor het Outletcenter behelst tussen de 100 en 130 winkels (19.000 à 24.000 vierkante meter) en zo'n duizend vierkante meter aan horeca. Het terrein, eigendom van Cobraspen Real Estate in Overveen, krijgt een eigen verkeersontsluiting. Daarnaast komt er een aparte garage met 1450 parkeerplaatsen onder de gehele oppervlakte van het outletcenter.

Een ander feit is dat de afgelopen jaren in Nederland steeds meer winkeloppervlak leegstaat. De door de specialisten voorspelde daling van benodigd winkeloppervlakte met 30% lijkt realiteit te worden. Internet speelt daarbij een belangrijke rol. Dit heeft ook ingrijpende gevolgen voor de winkelgebieden in Kennemerland zoals die in Haarlem, Heemstede en Bloemendaal.

Praat u graag mee met ondernemers, bestuurders en retailexperts over de toekomst van uw binnenstad? Kom dan maandagavond 20.00 uur naar café In den Uiver, gelegen aan de Riviervismarkt 13 in Haarlem.

Het debatcafé Thorbecke is openbaar voor iedereen en wordt geleid door voorzitter Alex de Vries.