LOEK HERMANS EERSTE GAST DEBATCAFÉ THORBECKE

De VVD Haarlem start op 19 november het debatcafé Thorbecke, waar Haarlemmers regelmatig met politici, bestuurders en andere belangenbehartigers discussiëren over actuele ontwikkelingen in de maatschappij.

VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Loek Hermans, bijt op woensdagavond 19 november om 20.00 uur de spits af. Onder de noemer ‘Een nieuw staatsbestel’, spreekt hij over de uitdagingen en bedreigingen van onze staatsinrichting en de invloed daarvan op de dagelijkse politiek.

De vaste locatie is café In den Uiver, gelegen in hartje Haarlem, dat voor even wordt omgevormd tot een arena. Het is in de toekomst de bedoeling dat de debatavonden op een vaste maandagavond gaan plaatsvinden. Omdat het debatcafé Thorbecke discussie over, door en voor Haarlemmers wil faciliteren kent het programma ook een steeds terugkerend blok ‘lokale politiek’. Het debatcafé is vernoemd naar de liberale staatsman Thorbecke, wiens liberale ideeën over de staatsinrichting ons dagelijks leven nog altijd sterk beïnvloeden.

Afdelingsvoorzitter Frank Meijerhof verwacht veel van het debatcafé. “Het is een geweldige aanvulling op het bestaande Haarlemse debat. Het debatcafé is weliswaar ons initiatief, maar wil vooral een platform zijn voor uiteenlopende politieke meningen en ideeën, dus voor iedereen. Wij hopen dat het debatcafé het begin is van een mooie, lange traditie met geruchtmakende en inspirerende sprekers.”

Volgens Rob de Jong, fractievoorzitter van de VVD Haarlem “ontmoeten de VVD en Haarlem elkaar nu nog vaker. Er zal altijd een vertegenwoordiging van de raadsfractie aanwezig zijn. Als Thorbecke de komende jaren bijdraagt aan een liberaler Haarlem, is dat voor iedereen winst”.

Voorzitter van debatcafé Thorbecke is Alex de Vries (communicatiestrateeg en oud-Telegraaf journalist). Hij zal zowel de hoofdgast(en) als lokale politici stevig aan de tand voelen en verleiden tot prikkelende uitspraken. De locatie voor debatcafé Thorbecke is Haarlems oudste proeflokaal, café In den Uiver aan de Riviervismarkt 13 in Haarlem. Nogmaals: iedereen is daar van harte welkom.

Thema debatcafé Thorbecke op 19 november

Met de provinciale statenverkiezingen op komst is debatteren over de toekomst van het bestuur in Nederland geen overbodige luxe. Er gaan stemmen op die zeggen dat zolang we geen structurele veranderingen in ons staatsbestel doorvoeren, minderheidskabinetten en dus instabiliteit de regel wordt. En dat een instabiele politieke cultuur op termijn afbreuk doet aan onze welvaart. Anderen vinden het juist een verademing dat er meer dan ooit vóór de bühne ‘politiek zaken wordt gedaan’.

Loek Hermans kent als zittend voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer, voormalig VVD-Tweede kamerfractievoorzitter en oud-voorzitter van MKB-Nederland het bestuur en bedrijfsleven in Nederland als geen ander. Centraal discussiethema deze avond is dan ook ‘de toekomst van het staatsbestel in Nederland’.

Volg ons via Twitter @Thorbeckedebat