Wie verhoogt vanavond de Haarlemse schuld?

Iedereen weet dat Haarlem door in het verleden aangegane investeringen een hoge schuld heeft opgebouwd. Dat geld is niet verdwenen, maar besteed aan rioolonderhoud, onderwijshuisvesting, het stadskantoor en wegen. We hebben ook besloten dat de schuld nu moet gaan dalen: aflossen dus. Want rente betalen is niet leuk.

Dat betekent dat je dus bij elke investering moet kijken of het nuttig of noodzakelijk is, en of het niet risicovol is. We kennen de projecten Houtmanpad en Dolhuysbrug waar de VVD al tegen heeft gestemd. Toch is het moeilijk om andere partijen ervan te overtuigen zuinig te zijn met ons belastinggeld. Ze roepen wel dat de schuld omlaag moet, maar ze doen wat anders!

Dat gaat vanavond ook gebeuren met de badmintonhal oftewel de Duinwijckhal. De gemeenteraad gaat 5 miljoen euro investeren in een badmintonhal waar een tekort op zit en waarvan de risico’s voor de vereniging, en uiteindelijk voor de belastingbetaler, te hoog zijn. De VVD vindt dat onacceptabel. Wij stemmen tegen. Eerst moet je zorgen dat de stad goed onderhouden is, en pas dan, als het financiële plaatje klopt, kun je denken aan nieuwe dingen.

Het is treurig om te zien dat partijen die altijd klagen over de Haarlemse schuld, deze vanavond in één stemronde, met 5 miljoen euro verslechteren. Wie die partijen zijn? Het CDA voorop.