VVD tegen volledig vuurwerkverbod in Haarlem

Sinds de jaarwisseling van 2020 geldt er een landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Sierpotten zijn toegestaan, net als sterretjes, grondbloemen en fonteinen. Ondanks dat nam de gemeenteraad de een motie van GroenLinks en PvdA aan die opriep tot een volledig vuurwerkverbod in Haarlem. Dat leidde tot een symbolisch fop-verbod in Haarlem.

De VVD had daar toen al grote moeite mee. Zo'n verbod valt immers niet te handhaven. De burgemeester was het daar mee eens stelde de raad daarom voor het vuurwerk te reguleren door gebieden aan te wijzen waar het wel afgestoken mag worden. Dat was echter niet naar het zin van GroenLinks en de PvdA en met steun van alle partijen in de raad – behalve VVD en D66 – wisten zij het voor elkaar te krijgen dat er in Haarlem een volledig vuurwerkverbod geldt. 

De VVD betreurt dat. Andere gemeenten, zoals Den Haag, besluiten juist om niet op eigen houtje te opereren maar in het belang van draagvlak en beheersbaarheid in de pas te lopen met landelijke regelgeving. 'Dat is wel zo duidelijk voor de Haarlemmers, de verkopers en de handhavers. In dit Haarlemse verbod is immers alleen het afsteken verboden, maar niet en de verkoop en het bij zich dragen van vuurwerk. Het verbod is een symbolisch fop-verbod', aldus fractievoorzitter Wouter Rutten.